Tuševa zvezdica izbrala najboljše mlade gostinsko-turistične ekipe

17. januar 2018

Izjemno odmeven in nadvse dobro sprejet projekt Tuševa kuharska zvezda, ki ga vsako leto organizira slovenski trgovec Tuš v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, letos poteka pod imenom Tuševa zvezdica. Projekt se je danes pričel s prvim predtekmovanjem na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Izmed sodelujočih ekip so se v finale uvrstile 3 ekipe Srednjih šol za gostinstvo in turizem, ki se bodo maja skupaj z drugimi zmagovalci preostalih dveh predtekmovanj pomerile za laskavi naziv Tuševa zvezdica.

V Tušu so danes pričeli s projektom Tuševa zvezdica, tekmovanjem v katerem iščejonajboljše dijake Srednjih gostinskih in turističnih šol po Sloveniji. Ekipe v sestavi kuharja, pomočnika kuharja, natakarja in turističnega tehnika se bodo najprej pomerile v treh predtekmovanjih in prvo je potekalo prav danes na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Ljubljana. V finale so se uvrstile naslednje ekipe dijakov:

  1. mesto: Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani, ki je pripravila Nadevan kunčji hrbet z jurčki, pehtranovo peno in rumenim ljubljanskim korenjem, hrustljavim pastinakom, štruklji z rdečim zeljem, bučnim pirejem, kuhano hruško in nešpljami ter naribanimi listi korenja.
  2. mesto: Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, ki je pripravila Sprehod po zimski panonski nižini.
  3. mesto: Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, ki je pripravila Plahega sulca z nadevom in kašama z zelenjavo.

Sledita še dve predtekmovanji, in sicer 13. februarja v Mariboru in 14. marca v Radovljici, v maju pa bo potekalo finalno tekmovanje med devetimi ekipami, ki se bodo predstavile z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in pomočnik kuharja bosta jedi pripravila, natakar bo jed postregel, turistični tehnik pa bo jed predstavil z lokalno zgodbo. Ob koncu bo torej Tuševa zvezdica postala ena od dveh najboljših ekip, ki bo v super finalu pripravila najboljšo kulinarično zgodbo o sladici, ki jo bodo pripravili iz sestavin skrivnostne škatle.

Strokovni ekipi Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, kateri predseduje Tomaž Vozelj, ki je danes ocenjevala nadebudne srednješolce, so se pridružili tudi znani slovenski kulinarični navdušenci. Kuharski del so tako ocenjevali: Janez Dolšak (Hotel Intercontinental), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Branko Podmenik (Pivnica Union) in Dušan Veršec (Pivnica Union). Ocenjevalna ekipa strežnega dela pa je bila naslednja; Janez Žust (bivši profesor strežbe SPIZ), Zlatko Šparakl (JGZ Brdo), Zoran Jozić (Hotel Lovec Bled Best westeren) ter Srečko Koklič (GZS).

Poslanstvo podjetja Tuš, da spodbudi širši interes mladih za poklice v gostinstvu in turizmu, se je skozi projekt Tuševa zvezdica torej pričelo udejanjati, saj je že danes mlade predstavilo širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke.

Nazaj na seznam