Praznovanje svetovnega dneva čebel

18. maj 2018

Praznovanje svetovnega dneva čebel ima pomen takrat, ko se tega zaveda čim več ljudi in je podprto s konkretnimi aktivnostmi. V Tušu smo se praznovanju pridružili na način, da smo čestitali izbranim 10.000 kupcem podarili kar 10.000 vrečic semen ognjiča, ki jih bodo lahko posejali kot zdravilno in medonosno rastlino, skupaj s partnerji pa so poskrbeli, da raste letos več kot 1000 novih sadnih dreves in podarili več kot 100 sadnih sadik Skupnosti vrtcev Slovenije.

Za trajnostno prihodnost za ohranitev čebel, povečanje  samooskrbe  je skrb vsakega izmed nas. Kot smo zapisali prejemnikom semen  ognjiča, ima to seme širši pomen.  20. maj je postal na pobudo slovenskih čebelarjev Svetovni dan čebel. Od čebel je odvisna vsaka tretja žlica hrane na svetu, zato so vse aktivnosti za ohranitev čebel direkten doprinos k preprečevanju svetovne lakote v času, ko je na svetu lačnih že 825 milijon ljudi. Posaditev medonosnih rastlin, zdravilnih rastlin, sadnih dreves in čim bolj sonaravna pridelava hrane ter podpora tem aktivnostim pa je direkten doprinos k trajnostno naravnani prihodnosti in preprečevanju  lakote, h kateremu lahko pripomore vsakdo izmed nas. V ta namen smo vzpostavili tudi  Zeleno svetovalnico z nasveti o čim bolj sonaravni pridelavi. Več info na: https://www.tus.si/v/kako-skrbeti-za-svoj-vrt

V Tušu vzpodbujamo tudi aktivnosti za čim večjo samooskrbo s sadjem in zelenjavo ter za čim več slovenskih pridelkov in izdelkov. Z  aktivnostmi v projektu Slovensko, s podeželja – od semena do pridelka želimo  vzpodbuditi sajenje semen in sadik in aktivirati čim več ljudi, da bodo spoznali pomen, okus in prednosti sezonsko lokalno pridelane hrane. V ta namen organiziramo široko akcijo za sajenje medovitih in zdravilnih rastlin in semen, ki so prilagojena našemu okolju, pod blagovno znamko Slovensko, s podeželja (solata, radič, bob, ljubljansko korenje, ognjič…).

V ta  namen potekajo v Tušu  tudi aktivnosti v razvoju izdelkov Slovenskih  dobrot, k večji uporabi slovenskega medu, ter ponudbo  tradicionalnih sladic, kot so medenjaki  in vinsko pecivo, ki je sladkano z medom. Izdelali  so tudi čokoladno liziko Čebelica Sivka, narejena iz čokolade in cvetnega prahu, Pridna kot  čebelica, ki poudarja vrednote pregovorne pridnosti Slovencev in navaja otroke k »zdravim sladkarijam«.

Nazaj na seznam